Prosím čekejte...
Nepřihlášený uživatel
logo VŠCHT
iduzel: 72843
idvazba: 89105
šablona: stranka_ikona
čas: 20.5.2024 04:36:31
verze: 5351
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Server: 147.33.89.153
Obnovit | RAW
iduzel: 72843
idvazba: 89105
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'international.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/studentske-vyjezdy/double-degree-cz/magisterske-dd-studium/FNHW/72843'
iduzel: 72843
path: 1/41862/41863/41896/59863/59905/59906/72838/72843
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

Praktické informace - Double Degree VŠCHT Praha – FHNW Basel

Jelikož jsme letos první dvě studentky z VŠCHT, které jely v rámci nově podepsaného programu Double Degree (dále jen DD) do švýcarské Basileje (ak. r. 2017/2018), byly podmínky našeho výjezdu lidově řečeno šity horkou jehlou a nebudou nejspíše v některých ohledech standardem pro následující ročníky. Jako příklad bych uvedla dobu studia – byla dohodnuta pouze na jednom semestru (namísto dvou), jelikož nebyla do poslední chvíle jistá výše finanční podpory, která byla v našem případě zásadní.

Dokumenty

Před samotným schválením a zahájením výjezdu je nutné vyplnit následující dokumenty pro VŠCHT a FHNW:

Zahraniční oddělení VŠCHT (dále ZO): Filip.Faltejsek@vscht.cz
* Student application form – přihláška na program DD
* Learning Agreement – vybrané předměty na FHNW, nahrazující předměty na VŠCHT (Before the Mobility)
* Dohoda o uznání studia vyjíždějícím studentům – dokument s předměty FHNW, které budou uznány při jejich úspěšném dokončení ze strany VŠCHT (v podstatě stejné informace jako v LA)
* Výpis známek v ČJ – k dostání na děkanátu, pro ZO VŠCHT

Zahraniční oddělení FHNW: irina.hauri@fhnw.ch
* Student application form – přihláška na program DD
* Student mobility for studies (SEMP) – Žádost o přidělení švýcarského grantu pro přijíždějící studenty
* Tool- und Auszahlungsbeleg - .xls soubor doplňující žádost SEMP
* Learning Agreement – stejný typ dokumentu, jen pro FHNW
* Výpis známek v AJ – za dosavadní studium, k dostání na děkanátu, zaslat na ZO FHNW

* Plná moc – doporučuji sepsat s důvěryhodnou osobou, která zůstává v České republice, pro případ nutnosti vyzvednutí pošty, vyřízení některých dokumentů apod.
* Voličský průkaz – v případě konajících se voleb v období výjezdu a ochoty jet na Ambasádu ČR v Bernu (jinde není bohužel možné volit, ideální spojit s výletem)

Po příjezdu do Basileje je nutné zajistit následující dokumenty a do 14 dnů je donést na příslušný úřad pro sociální a imigrační služby (ten se pro každý kanton nachází na jiném místě – je tedy jiný pro Basel-Stadt a Basel-Landschaft) tak, aby bylo možné co nejdříve získat povolení k dočasnému pobytu (fialová knížka):

* Registrační formulář
(http://www.bdm.bs.ch/Wohnen/An-Abmeldung-Umzug/Anmeldeformulare.html)
* Prohlášení o trestní bezúhonnosti
(http://www.bdm.bs.ch/Wohnen/An-Abmeldung-Umzug/Formulare-zur-Erkl-ueber-allfaellige-Vorstrafen.html)
* Nájemní či podnájemní smlouvu
* Platný cestovní pas či OP
* Potvrzení o přijetí ke studiu od FHNW
* Výpis z účtu či dopis od rodičů vč. kopií jejich pasu (zaručující se za finanční jistotu) – před odjezdem musí člověk disponovat určitým obnosem peněz. Nikde jsem nenašla přesnou částku, ale měla by v podstatě dostačovat na celou délku pobytu (částka 150 000 Kč by měla k těmto účelům stačit).
* Zdravotní a úrazové pojištění – to záleží na osobním uvážení, já jsem se pojistila přes ISIC.

Hned po přijetí povolení k dočasnému pobytu ho oskenujte a zašlete na ZO FHNW, kde na základě tohoto povolení připraví a zpracují smlouvu o finančním příspěvku ze strany FHNW.

* Žádost o výjimku z placení zdravotního pojištění ve Švýcarsku – nebyla jsem si 100% jistá, zda je to nutné či nikoli, chtěla jsem se však vyhnout příp. nepříjemnostem, a tak jsem vyplnila a zaslala emailem tuto žádost na příslušný úřad (více info zde https://www.kvg.org/de/basel-stadt-_content---1--1037.html).

Studium

Semestr začíná přibližně v polovině září a končí začátkem února. Zkoušky se skládají různě, dle typu předmětu (není tu klasické zkouškové, jako na VŠCHT).

Předměty na FHNW jsou organizovány a vyučovány jinak než na VŠCHT. Mohou být rozděleny do tří skupin dle počtu získaných ECTS kreditů: (poznámka ZO: od ak. roku 2018/19 bude struktura jiná )

5-ti kreditové – vyučují se během celého semestru v Basileji, zkouška se koná poslední týden semestru (začátkem února)
4-kreditové – vyučují se blokově celý týden (od po do pá) v jiném městě (Spiez) a jsou zakončeny poslední den výuky zkouškou (pá); během jejich konání není výuka v Basileji
3-kreditové – jsou vyučovány po dobu tří týdnů každý čtvrtek a pátek také v jiném městě (okolí Bernu), zakončeny jsou zkouškou konající se poslední den výuky (poslední pátek)

Předměty je dobré vybírat dle příručky, kterou zajisté poskytne prof. Lipps (georg.lipps@fhnw.ch) a ve které jsou podrobné informace o jednotlivých předmětech. Je nutné vybrat si stejné předměty, jaké jsou uvedeny ve smlouvě mezi VŠCHT a FHNW o DD.

V příštím akademickém roce nejspíše nastanou změny, co se týče organizace předmětů, a tak je potřeba obrátit se na FHNW a zjistit bližší podrobnosti. Jedna praktická poznámka – za předměty v jiných městech si člověk musí hradit veškeré náklady sám (cestování, strava), a tak doporučuji zjistit si nejlevnější variantu cestování, příp. zvážit pobyt na místě (ve Spiezu jsme bydlely se spolužačkou přes Airbnb).

Doprava

Do Basileje jsem se dopravovala autem po vlastní ose, ale je možné jet autobusem, letět či jet vlakem.

Doprava po Švýcarsku je celkově opravdu drahá, a tak doporučuji koupit si hned po příjezdu tzv. Halbtax (180 CHF/rok), která následně snižuje téměř všechny jízdenky na vlaky, městskou dopravu, autobusy, lodě atp. na polovinu. Všechny informace naleznete na www.sbb.ch (spoje, nákup jízdenek, další informace). Existuje také praktická aplikace do mobilního telefonu od SBB.

V Basileji jsem se dopravovala především na kole, a tak jsem zatím nevyužila měsíční jízdné na MHD. Doporučuji se ovšem informovat na www.bvb.ch.

Ubytování

Doporučuji si shánět ubytování, co nejdříve to půjde (já si spolubydlení – WG – sehnala již v červnu). Níže jsou odkazy na webové stránky s nabídkami bydlení na kolejích i spolubydlení. Samozřejmě jsou i jiné možnosti, jen upozorňuji, že pro získání SEMP grantu musí člověk bydlet ve Švýcarsku (ne ve Francii či Německu!).

http://www.wove.ch/wp/
https://www.dominikushaus.ch/
https://www.wgzimmer.ch/

Vzhledem k možným změnám místa výuky bych se nejprve informovala, kde bude probíhat výuka v Basileji (FHNW má několik budov rozmístěných všude po městě), což může ušetřit čas i peníze.

Tipy a doporučení

* Vezměte si s sebou několik pasových fotek a noste je vždy u sebe – nikdy nevíte, kdy se budou hodit.
Bankovní účet – dopodrobna si nastudujte podmínky plateb, výběru hotovosti a bezhotovostních transakcí atp. v zahraničí. V mnoha případech stojí za zvážení vytvoření nového účtu, lze na tom opravdu ušetřit čas, peníze i nervy.
* Placení kartou i v hotovosti nepředstavuje ve Švýcarsku žádný problém.
* Měla jsem příležitost zúčastnit se tzv. Welcome Weeku, který organizovali studenti a zaměstnanci School of Business (fakulta FHNW v nedalekém městě Olten). Určitě doporučuji zkusit se přihlásit a využít této příležitosti. Jedná se o týden plný exkurzí, přednášek, výletů a zábavy (hrazený od FHNW).
* Potraviny doporučuji nakupovat v levnějších supermarketech (Denner, Lidl, Aldi) a zvážit také možnost nákupu v nedalekém Německu či Francii (zjistěte si, co a v jakém množství se smí dovážet).
* Nájem jsem platila složenkou na poště (hotově), jelikož jsem měla výběry z bankomatů zdarma a vysoké poplatky za zahraniční platby. Tento způsob stojí pouze 3 CHF za složenku.
* Ve Švýcarsku neplatí nově zavedené podmínky roamingu, i přesto jsem si tarif ani předplacenou kartu nakonec nepořizovala. Vystačila jsem si s wifi ve škole a na bytě. Dopředu jsem si zjišťovala potřebné informace (vlakové spoje atp.), měla offline mapu v mobilním telefonu a v případě nejvyšší nouze jsem poprosila kolemjdoucí o pomoc (internet či hovor).
* Pořiďte si adaptér do zásuvky, Švýcarsko má jiný typ.

 

Aktualizováno: 30.8.2023 20:08, Autor: Kateřina Prausová

VŠCHT Praha
Technická 5
166 28 Praha 6 – Dejvice
IČO: 60461373
DIČ: CZ60461373

Datová schránka: sp4j9ch

Copyright VŠCHT Praha
Za informace odpovídá Oddělení komunikace, technický správce Výpočetní centrum

VŠCHT Praha
na sociálních sítích